Genç Doku Dergisi olarak genç kardeşlerimize bir ufuk aşılamak üzere kültür dünyamızı renklendiren değerli eğitimci yazar büyüklerimize mini bir soruşturma açmayı düşündük ve olara şöyle sorduk:
‘Tekrar biz yaşlarınızda olsaydınız mutlaka ama mutlaka ne yapmak isterdiniz? Veya bize muhakkak ne yapmamızı tavsiye edersiniz?’
Evet… ufuk açıcı güzel cevaplar aldık tabii ve sizlerle paylaşıyoruz…
Ahmet Turgut
Daha çok kitap okurdum herhalde. Muhakkak bir enstrüman çalmayı öğrenirdim ve bir spor dalında uzmanlaşmak isterdim.
Adem Turan
Dünyayı gezmek isterdim. Avrupa’yı, Balkanları… Adım adım gezmek isterdim oraları. Biz balkanlardan göçmüşüz zamanında. İspanya’ya gitmiş olama rağmen bir daha gitmek isterdim. Oradan Afrika’ya geçmek, oradan Mekke’yi ve Medine’yi ziyaret etmek isterdim. Daha sonra Asya’ya gitmek, oraları da görmek isterdim.
Kitap okuyan birisiyim. Ancak, daha çok okumak isterdim. Aktif bir hayat yani, pasiflikten uzak… Dinç bir insanım zaten. Hatta öğrencilerim bana “Reis” derler. Yaşım 54’e girerken, ben hâlâ kendimi dinç hissediyorum. Gençler de böyle olsun isterim.
Ahmet Yenilmez
Zamanı boşa harcamazdım. Bizim dönemimizle bu dönem farklı tabii. Yaşanan ana daha değer verirdim ama önümde daha anların olduğunu görürdüm. Bunu da sürekli karşıma çıksın diye aynaya, kapıya yazmak isterdim. Aklınızın ve vücudunuzun kullanım hakkı kendinize ait olsun.
İnanın adınız ne olursa olsun. Bu dünyadan adınızı taşıyan binlerce insan geçmiştir. Ya gelip geçen kalabalıktan olacaksınız ya da adınız anıldığında böyle biri de geçti şunu yaptı denilen insan olup hayata bir çentik de siz atacaksınız. Tercih sizin. Yani, ya kalabalıktan olup fark edilmeyeceksiniz ya da yine kalabalıkta ama fark edilen olacaksınız.
Gürbüz Azak
Ben sizin yaşlarınızda iken Osmanlı’dan Selçuklular’dan eserler biriktiriyordum. Basit şeyler, ama kültürü taşıyan şeyler. Tesbih, seccade, tablo, dolma kalem, her hangi bir şey. Bu sayede geleceğe de güzellikler taşımız oluruz.
Bir de bu merakın yanında muhakkak bir sanatla ilgilenmeli gençler. Müzik alanında olabilir, hat alanında olabilir, muhakkak ilgilenilmeli, mümkünse uzmanlaşılmalı. Bunlar kişiyi öne taşır. Kişinin ufkunu açar. Gençler mutlaka bir alanda uzmanlaşmalı.
Hasan Aysan
Hayatta boşluk bırakılmamalı, insanlık ilkeleri ile doldurmalı hayatını insan. Sezai Karakoç’un bir sözünü hatırlıyorum: Kritiksiz kalan bir düşünce, gün gelir geri döner, arkasına bıraktığı muhtevasız boşluğu kritik eder. O yüzden bıraktığımız boşluk, gün gelir hesap sorar sizden.
Mehmet Emin Ay
Zamanı kullanmak konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ajanda dediğimiz materyal bile batıdan gelmiştir bize. Onlar değil günleri, saatleri bile ayarlamış ve ajandayı üretmişlerdir.
Ben tavsiye ederim ki her genç kardeşimizin bir zaman disiplini olsun. Zaman iyi kullanıldığı zaman, üniversite sınavında da başarılı olunuyor, dil öğrenilirken de. Bir işe girdiğinde de amirleri tarafından takdir alıyor. Yönetici olduğu zaman da başarılı oluyor. Bir insanda zaman disiplini yoksa, o insan namazını da aksatıyor.
Beşir Ayvazoğlu
Yazar olmaktan memnunum; herhalde çok küçük yaşta duymaya başladığım bu arzu değişmezdi. Fakat uzunca bir yurt dışı tecrübesi kazanmak ve birkaç yabancı dili ilgilendiğim meseleleri müzakere edecek seviyede öğrenmek isterdim. Ve tabii zamanı iyi değerlendirmeyi…
Besami Yazgan
“Zaman su gibi akıyor. Son pişmanlık fayda etmiyor. Yaşlandığınız zaman ‘Keşke şunu da yapsaydım veya yapmasaydım!’ demeyeceğiniz, inancımıza uygun ve Allah’ın razı olacağı bir gençlik dönemi yaşamanızı dilerim.”
Muhammed Enes Arslan / Gençdoku 56. Sayısı (Ocak2014 / Rebiülevvel 1435)