Gençlerin Abisine/Ablasına 12 Not

Gençlerin Abisine/Ablasına 12 Not

 

1. Öncelik tertemiz bir kimlikle önde durabilmektir. Kurumsal ya da bireysel olarak İslam’a aykırı denebilecek hallerden uzak olmak ilk hedef olmalıdır. Helal ve temiz hatta mübarek bir iş için kirli denebilen araç ve tavırlardan kaçınmak gerekir. Harama tevessül zaten olmamalıdır. Kız-erkek bir arada bulunarak İslam’a hizmet etmeyi bu anlamda kabullenemeyiz.

2. Özellikle gençler ilgi ve muhabbet ister. İslam’dan önce insanlık diyebileceğimiz bir strateji, gayeye daha hızlı ulaştırır. Zira insan, insandan etkilenir. Anlatılan dinden ziyade yaşanan din görmek ister. Nitekim Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kişiliği ile insanların gönlüne girdikten sonra İslam’ı tebliğ etmiştir.

3. Dinimizi yaşamak için organize olduğumuz kurumlarda veya fert bazında hoca/abla/abi diye bilindiğimiz ortamlarda, gençlerin gündemi olan mevzularla iletişime geçmek önem arz eder. Kiminle bir arada isek ondan bir parça gibi hissedildiğimiz anlar irtibatın güçlendiği zaman dilimleridir. İşte tam bu vakit bir kaynaşma söz konusu olur. Mesela; genç hanımlarla oturan bir kişinin onlara hiç bilgileri bile olmadığı peygamber kıssalarından bahsetmesi anlamsız olabilir. Onun yerine ilk süreçte onlarla tanışıp ülfet oluşturmak daha öncelikli olabilir. Hatta bir yerde ders yapmak yerine ayrıntılı düzeyde aile yakınlığı gibi tanışma programları tertip etmek ileriki planlamalar açısından daha faydalı olabilir. İslam birbirini tanıyan ve sevenlerin dertlerini paylaşacağı bir dindir.

4. Gençlere ulaşmayı sadece güncel yöntem ve usuller üzerinden değerlendirmek yeterli olmaz. Allah için iş yapanlar metotlara takılıp kalmamalıdır. Kendini tanıtacağı bir sistemi kurduktan sonra gerisini Allah’a bırakmalıdır. Görünür ve medyatik olmayı, sırf gençler seviyor diye karakterinden taviz vermeyi tercih etmemelidir. ‘Allah dilerse gençleri ayağıma getirir, yeter ki ben ihlasla devam edeyim’ diye düşünmelidir. Bu konuda mezhep imamı olan alimlerimiz çok güzel örnektir. Onlar Allah için görevlerini yaptılar, Allah da insanlığı peşlerine taktı. Ne sosyal medya ne kamera vardı ama asırlardır Müslümanların medyası onlarla doldu.

5. İnsanların parasında gözü olmamak kalplere girmenin yollarından biridir. Ne yazık ki günümüz dünyası, İslam için hizmet edenleri el açıp çevresinden destek isteyenler olarak görmektedir ve bu davet yolunda peygamberlerin duruşunun dışındadır. Evet, birileri ekonomik yardımda bulunmalıdır ancak bu ne kadar hak edilmiştir ve bu halktan mı istenmelidir sorularına vicdanlar cevapsız kalmaktadır. Üstelik sonrası… Bu da bir muammadır.

6. Bir başka mevzu da gençlerin yeme içme gibi programlarla daha mutlu olduğudur. Mutlaka bu tip buluşmalar, ikramlar yapılmalı fakat insandan daha tatlı olmamalıdır. Davetçi abla/abi, o gence uzun vadede bir kekten daha tatlı, bir börekten daha lezzetli gelmelidir. Helal yemek tabi ki önemlidir ama bunun takıntı haline geldiği yerde nefisler mutlu olur. Haramlığı olmayan bir şeyi mekruh bile olsa haram gibi görmek hem davet edeni hem de muhatap kitleyi yorar. İslam kolaylık dinidir. Gençlere her işte, haram olmadığı sürece kolaylığı hissettirmek gerekir.

7. Özel ilmî gruplar için şüphesiz farklı durumlar gözetilse de ana hatlarıyla gençleri derse boğmak uzun vadeli sonuç getirmez. Bir saatlik muhabbet arasına sıkıştırılmış vurucu cümleler teorik anlatımlar için daha çok tercih edilmelidir. Mesela; Eyüp sultan ziyaretinde 90’lı yaşlarına merdiven dayamış bir sahabeyi Medine’den İstanbul’a taşıyan ruhu bir iki cümle ile özetlemek o ziyarete harika bir hava katabilir ve kalıcı olan da budur.

8. Gençlik, sürekli alaka isteyen ama takip edilmekten de rahatsız olan bir dönemdir. Gençler, sevildiğini ve ilgilenildiğini bilmek ister. Aile sıkıntıları, maddi durumları ve eğitim süreçlerine dair destek ister. Aşırıya kaçıldığında ise bunalabilir. Bu sebeple dengeli abilik/ablalık gerekir. Her gün aramak bıktırır ama haftada bir hal hatır sormak yaklaştırır. Düzenli bir şekilde bunu yıllarca sürdürdüğümüz gençler Allah’ın izniyle kazanılır.

9. Bir gence ailesinden bile yakın gibi olmaya çalışmak özverili bir taktiktir. Hele anne baba sevgisi ve alakasında uzak yaşamış gençler hemen bağlanacakları bir liman bulurlar. Bir de üstüne akademik takviyenin olması gençlerin bağlılığını artırır.

10. Gençler için kıymetli bir mevzu da evlilik süreçlerinden yanlarında olmaktır. Tecrübeli büyüklerinin manevi rehberliğinde ilerlemek isteyen gençlerin bir nevi demir atma merkezi olmak için aile olacakları süreci iyi değerlendirmek gerektiği gibi onlara faydalı olmak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

11. Her şey bir yana Allah dilemedikçe kimsenin birbirine karşı sevgisi oluşmaz. Rabbimiz ise sevdiği kullarını sevdirir. Gençlere hitap edebilmek önce Allah’ın sevgisini kazanmakla mümkün olur. Bunun için de salih/saliha bir kul olmayı her şeyin üstünde tutmalıdır. Sonrası Allah tarafında yaratılacaktır. (Meryem suresi 96.ayet incelenebilir.)

12. Bununla birlikte ne kadar iyi olursak olalım gençlerden ya da büyüklerden düşman bir güruhun olacağı unutulmamalıdır. Allah’ın en güzel kulları olan peygamberlerin bile karşısında duran gençler hatta evlatları olmuştur. Biz Allah’ın yolunda olduktan sonra bunlara kulak asmamalı ve insan şeytanların varlığı bizleri Allah yolundan alıkoymamalıdır.

0 Yorum

Bu içerik ile ilişkili bir yorum bulunmamaktadır.
Yorum Yap