Gıda Fıkhı

Gıda Fıkhı

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillah. Essalatu vessalemu ala rasulillah. 

Müslümanın midesine inen gıdanın helal ve temiz gıda olması 4 açıdan çok önemlidir. 

Birincisi Allahu teala tıpkı namaz kılmamızı emir buyurduğu gibi gıdamızın da helal ve temiz olmasını emir buyurmuştur. Buna göre de abdestini alıp camiye giden, namaz kılan bir müslüman nasıl Allah'ın emrine uyduğu için kulluk yapıyor, sevap kazanıyorsa aynı şekilde iş yerinde, ofisinde, tarlasında rızkını helal kazanmak için, çocuklarına helal yedirmek için, mutfağında helal pişirmek için uğraşan müslüman da bir çeşit ibadet yapmaktadır. Dolayısıyla birinci noktamız helal gıda -yemesi ve içmesiyle- ve  temiz gıda bizim için ibadet nitelikli bir görevdir. 

İkinci olarak diyoruz ki, haram gıda sonunda ateş demektir. Yani cehennem sebebidir. Bir müslüman gıdasına haram karıştırdığı zaman, o haram onu cehenneme sürükleyecektir maazAllah. Dolayısıyla helal mücadelesi yapmak, alkolle savaşmak gibi, Alkol yüzünden cehenneme girmemek için uğraşmak gibi, hırsızlık yapmamak gibi müslümanca bir iştir.

Üçüncü olarak diyoruz ki midede helal ve temiz olan şeyler var iken ibadetin lezzetini alırız biz, namazdan oruca kadar. Ama midede gıda haramsa veya temiz değilse -ki hemen hemen aynı şeyler bunlar- namaz başta olmak üzere ibadetlerden lezzet alamayız. Hacda, arafatta, minada, müzdelifede, kabeyi tavaf ederken bile insan  fark etmeden ibadet ortamından uzak ve soğuk kalabilir.

Ve dördüncü olarak da diyoruz ki ümmeti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bu dünyadaki açık farklarından biri gıdasını temiz ve helal yiyen bir ümmet olmasıdır. Bu noktayı kaybettiğimiz zaman, yani gıdamızda haram ve pis şey söz konusu olduğu zaman biz maalesef ümmet olma vasıflarımızdan da taviz vermiş oluruz.


Velhamdulillahi rabbil alemin

0 Yorum

Bu içerik ile ilişkili bir yorum bulunmamaktadır.
Yorum Yap