İmân dinamiktir. Tek bir durumda sabit kalamaz ve düzenli ibadet, Kur’ân tilaveti ve Kur’ân’ın anlaşılması yoluyla sık sık yenilenmeli ve muhafaza edilmelidir. Ayrıca, yanlış ve günahkâr amellerden kaçınmaya daima gayret göstermeliyiz.
Peki imânımızı arttırmanın bazı yolları nelerdir? Bu yazı, imânımızı arttırmak için 10 yararlı yol sunar.
1. İbadetlerde Düzenlilik
Çok kıymetli bir hediye olan namazı kaçırmamalıyız. Aslında namaz uykudan hayırlıdır; fakat günümüzde uyku düzenimiz berbat olmuş durumda ve bizi sabah namazını vaktinde eda etmenin avantajlarından alıkoyuyor. Namaz konusunda düzenli olmak, imânımızı kesinlikle arttıracaktır.
2. Günlük Kur’ân Tilaveti
Kur’an, Allah’ın (ﷻ) insanoğluna verdiği en büyük nimetidir. O, iki cihanda da başarıyı getirecek Rehber’in kaynağıdır. Ebû Ümâme’nin (radıllahûanh) bildirdiğine göre, Rasûlullah (ﷺ) şöyle buyurdu:
Kur’ân-ı Kerim’i okuyun. Zira Kur’ân, kendini okuyanlara kıyamet günü şefaatçi olarak gelecektir.
Kur’ân-ı Kerim’in ayetlerini ezberlemek çok mükâfatlı bir iştir. Kur’ân-ı Kerim’in ayetlerini ezberlemek, kişiyi daha iyi duruma yükseltir, tüm tedirginliği ortadan kaldırır ve kişinin kalbini barış ve huzurla doldurur.
3. İlim Aşkı
İlim aramak Müslümanlar için zorunludur. Yeni şeyler öğrenmenin arayışı daima verimli olur. Bilgi kaynaklarından ilham almanın yanı sıra yararlı derslere ve bir şey ifade eden konuşmalara katılmak ilim arama yolunda yardımcı olabilir.
4. Vücut, Zihin ve Ruh ile İlgilenmek
Sağlıklı alışkanlıklar edinmek ve zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu olumsuz ve kötü düşüncelerden arındırmak Müslümanlar olarak görevimizdir. Allah’tan (ﷻ) korkmak, şeytanın tuzaklarına karşı kendimizi korumamıza yardımcı olabilir. Allah (ﷻ), her şeyi gören ve işitendir. Gizlediğimiz her şeyi ve açığa çıkardığımız her şeyi bilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere çelişkili düşünceler sizi çevrelediğinde, lanetlenmiş Şeytan’dan Allah’a sığınınız.
5. Geçmiş Hatalar İçin Tövbe
Allah (ﷻ), yüce bağışlayıcıdır. Hepimiz kusurlu varlıklarız, çoğunlukla bocalamakta ve hata yapmaktayız. Buna rağmen, kusurumuz Allah’ın (ﷻ) merhametini aramamıza engel olmamalıdır. Aslında, samimi tövbe bizi O’na (ﷻ) yaklaştırır.
6. Sünnet-i Nebevî’ye İttiba
Sevgili Peygamberimiz (ﷺ), cennete giden ideal yolu ve her iki dünyada da gerçek başarıya nasıl ulaşacağımızı bize gösterdi. Bu nedenle, Rasûlullah’ın (ﷺ) hayatını iyi öğrenmeliyiz.
7. Kötü Topluluklardan Kaçınmak
Bir insanın, intiba ettiği topluma göre tanınması bilinen bir gerçektir. Kötü bir toplulukta bulunmaktansa, yalnız kalmak önerilir; ve iyi bir toplulukta yer almak, yalnız kalmaktan daha iyi kabul edilir.
8. Vaktini Koru!
Zaman değerli bir şeydir. Her şeyin aksine, kayıp zaman asla geri satın alınamaz. Bu dünyada sınırlı bir vaktimiz var. Vaktimizi, faydalı bir iş yapmakla geçirmek, onu çeşitli sosyal medya sitelerinde dolaşarak harcamaktan ve bize bahşedilen değerli saniyeleri öldürmekten binlerce kez daha iyidir.
9. Konuşmalarınıza ve Davranışlarınıza Karşı Dürüst Olun
Bu asil bir özelliktir ve biz, Müslümanlar konuşmalarımızda çok samimi olmalıyız. olarak ederken konuşmamız açısından çok samimi olmalıyız. Dürüstlük ve güvenilirlik imânımızı koruyacak ve bizleri sağlam mü’minler yapacaktır.
10. Cömert Ol
Allah (ﷻ), hayır işlerini sever. Bununla birlikte, yardımseverlik sadece fakirlere sadaka vermek değildir. Aynı zamanda bize dünyevi statü, zenginlik, güç vs. bakımından bağımlı olanlara muamele biçimimizi ve aynı yine zamanda herhangi bir insana veya yalnızca yaşayan herhangi bir varlığa muamelede bulunma biçimimizi de ifade eder. Peygamberimiz (ﷺ) mükemmellik, cömertlik ve iyilik simgesiydi.
Her gün küçük bir iyilikte bulunmak, imânımızı artırabilir ve Allah’a daha yakın olma konusunda bize yardımcı olabilir.
| Enam Fatıma